"KİMSESİ SİZSİNİZ" projesi

  

Beni tanıyan arkadaşlarım bilir yeterliliklerim kabul görürse yuvadan bir çocuğumuz olsun isterim hep. Umutsuzluk,mutsuzluk,belirsizlikte bir çocuğa umut olmak! eksikliklerini giderebilmek yerini tutamazsak da Anne baba olabilmek,kızımıza bir kardeş,ailemize yeni bir üye...ama gel gör ki Türkiye'de kimsesiz çocuklarımız fazla olsa da evlat edinmek bir o kadar zor :( haklı olarak çok zorlu prosedürleri var.bu çocukları kişilik haklarını suistimal eden, onları iş gücü olarak gören vb zihniyetler sayesinde gerçekten aile olmak isteyen insanların önünde koca bir dağ oluşturan insancıklar yüzünden Evlatlar ailesiz,evler çocuk mutluluğundan uzak kalıyor ne acı! Ama koruyucu ailelik diye de bir şey var henüz kapsamlı bir araştırmaya girememişken instagramın sevilen annelerinden www.melinasmom.com Merve hnm. Çok güzel bir yazıyla çıktı karşıma ve aynen yayınlıyorum umarım çok fazla kişiye ulaşır herkes bu konuda bilinçlenir ve "KIMSESIZLERIN KIMSESI"olmak için hemen harekete geçerler....dünyada mutsuz çocuk kalmasın tüm çocuklar sevgiyle büyüsün dileklerimle...


Koruyucu Ailelik Nedir?


Evlat edinmeden çok daha kolay bir prosedüre sahip, koruyucu ailelik sistemi. Bir yakını olmayan veya çeşitli sebeplerden ötürü ailesinden ayrı yaşamak zorunda kalan ve yuvaya yerleşen çocuklarımızın, kendilerini koruyacak, sevecek, sosyal ve maddi gereksinimlerini karşılayabilecek sıcak bir aile ortamına ihtiyaçları vardır. Çocuklarımız kendi soyadını taşıyarak, velayeti alınmadan, kimi zaman öz ailesinin koşulları iyileşinceye kadar bir aile korumasına ihtiyaç duyarlar. Topluma yararlı bireyler olarak yetişebilmeleri için, psikolojik ve sosyal ihtiyaçları karşılanan bireyler olmaları gerekir. İşte bu noktada, koruyucu ailelik gerçekten çok yüce bir seçimdir. Çocukların yeterli sevgi alabildikleri, gereksinimlerinin düzenli olarak karşılandığı sıcak aile ortamında yetiştirildiklerinde sağlıklı bireyler olabildikleri bilimsel olarak kanıtlanmıştır.





İstanbul Koruyucu Aile Derneği Neler yapıyor?


2012 Aralık ayında, İstanbul’da kurulmuş ilk dernek olan İstanbul Koruyucu Aile Derneği, bu konuda aileleri bilinçlendirme toplantıları düzenliyor. Koruyucu aileliğin, sanıldığı gibi çekinilecek bir durum olmadığını, sağlıklı bireylerin sevgi ve ilgiyle, biraz da psikolojik destekle nasıl yetişebildiğini örnekliyor ve bizlere kanıtladığı gibi, bu desteği gerçekleştirmek isteyen ailelere de anlatıyor. Yuva yurtlarındaki çocukların, güvenilir ailelerin korumaları altında olmaları için çabalıyor. Nitelikli ailelerin yanına yerleşmelerine katkıda bulunuyor. Koruyucu aileliğin sürekliliğini artırmak için, bilinçlendirme odaklı çalışmalar yapıyor.


Ailelerin diğer koruyucu ailelerle bir araya gelip, sohbet edebilmesini ve sorunlar karşısında yalnız olmadıklarını hissetmelerini, duygu, düşünce ve paylaşım toplantıları düzenleyerek sağlıyor.


Koruyucu ailelerin yanına yerleşen çocuklarımızın, sosyal gereksinimlerinin düzgün sağlanabilmesi, kendi kendilerine yetebilen, özgüvenleri yüksek olan bireyler olabilmeleri için, ailelerin nasıl davranması gerektiği, ne tür destekler almaları gerektiği konusunda bilinçlendiriyor.


Devletin sağladığı maddi destekler de çok tatminkâr bu konuda. Mesela ben, en çok eğitim konusunda destek olup olunmadığını merak ettim. Özel okullar bu çocuklarımıza %100 burs vermek zorundalar ve öncelik tanımak durumundalar. Bu bağlamda, maddi olarak en büyük meblağ olan eğitim masrafı Devlet desteği altındaysa, koruyucu ailelere, psikolojik ve manevi desteğin haricine maddi olarak sosyal gereksinimlerini ve fiziki gereksinimlerini karşılamak düşüyor.


İstanbul’da şu anda 311 koruyucu aile var. Türkiye’de koruyucu aile yanındaki çocukların oranı %24’ken İngiltere’de bu oran %75. Yani hala koruyucu ailelerini bekleyen, geleceğe umutla bakan binlerce parlak çocuk var.





“Kimsesi Sizsiniz” projesi nedir? Nasıl destek olabilirsiniz?


Bu proje, koruyucu ailelikle ilgili geniş kitlelere ulaşarak bilinç ve farkındalık yaratma amacını gütmektedir. Bu amaç doğrultusunda, 20 Kasım Çocuk Hakları Günü’nde sosyal medya üzerinden yürütülmesi planlanan ve tanıtım amaçlı etkinliklerin düzenlenmesini kapsayan bir projedir.


Siz de bu yazıyı #kimsesisizsiniz hashtagiyle paylaşıp daha çok kişiye ulaşmasını sağlayabilirsiniz. Koruyucu aile olamasanız bile, kim bilir belki olabilecek birilerine ulaşmasına katkıda bulunursunuz.


Derneğin ayrıca kendisine yardım etmek isteyen gönüllülere, insan desteğine ihtiyacı da var.


Elimizde hangisi geliyorsa yapalım…


Twitter: ISTKoruyucuAile


Facebook: İstanbul Koruyucu Aile

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız için teşekkür ederiz:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...